Spelen för dig som inte blev nån

SPORTSTJÄRNA

Av Dick Blomberg. Ur Joystick nr 1, Feb 1984.

Det dräller av spel som handlar om sport. Vi har testspelat dem alla. Och vi lät en riktig sportfåne göra det. Här är hans omfattande rapport.


Jag har åkt skidor tre gånger. Jag var åtta år alla tre gångerna. Därefter hamnade skidorna tillsammans med allt annat onödigt på vinden. I plugget såg jag till att jag alltid blev vald sist i fotboll och andra lagsporter eftersom man som back var minst utsatt. 60 meter promenerades på 25 sekunder. Allt var toppen, aldrig svettig och inga skador. Hela sista året blev gymnastiktimmarna till håltimmar och i slutbetyget kunde jag visa upp ett streck. Sedan dess är det bara tidningarnas sportsidor och radions sportextra som har framkallat tillfällig huvudvärk. Men för en tid sedan hände något som plötsligt skulle få även mig att hantera ord som "Offside", "Strike", "Tiebreak" och "Slice". Jag blev ombedd att testa ett tjugotal nya TV-spel. Hälften visade sig vara just sportspel och här började något som idag får leda fram till denna sammanställning av de bästa sportspelen just nu.

Sportspelen täcker tillsammans upp ett brett fält av viktiga TV-spelsegenskaper. Här finns allt från våldsam action till helt stillastående strategi- och precisionsspel. Låt oss börja med en titt på fem olika huvudtyper:

1. Lagspel. Hit hör fotboll, basketboll och andra liknande bollsporter. Förutom snabbhet är samspelet inom ditt lag viktigt för bra resultat. Snabbhet och taktik alltså.

2. Man mot man. Ex. tennis och boxning. De mer avancerade spelsystemen kombinerar snabbhet och taktik. I enklare spel avtar de taktiska möjligheterna och snabbheten får ta överhand.

3. Stillastående spel. Här finns golf, bowling, biljard m.fl. Saknar helt action. Du planerar ditt slag eller kast så länge du vill. Ingen stress, men god bedömningsförmåga är viktig.

4. Skidåkning. Här turas spelarna om att åka. Medan du lägger ner allt du har av precision, koncentration och snabbhet, käkar din polare upp det sista av chipspåsen. I båda fallen gäller det att hålla tungan rätt i mun.

5. Bilkörning. Olika former av racertävlingar. Samma egenskaper som nr 4.

I det här stora testet finns det ingen tabell med betyg över samtliga sportspel. Det beror på att kvaliteten är väldigt olika på olika system. Philips spel når inte upp i klass med Atari. Atari kan inte konkurrera med Intellivision osv. Därför följer här en genomgång av de bästa spelen inom varje system:

Hemdatorerna står i sina bästa stunder för spel av toppklass, men se upp för spel av äldre tillverkning. Ett äldre golfspel med frågor som ska besvaras via tangentbordet blir mer vetenskap än spelglädje. Ett basketbollspel från 1979 med sämre grafik än betydligt enklare TV-spel borde inte nämnas här. Utmärkta spel är däremot Soccer och Major League Hockey (Thorn EMI/Atari 400-800) med möjlighet för upp till fyra deltagare. Skulle fingrarna tröttna går det bra att låta datorn styra de båda lagen. Luta dig tillbaka och njut av en riktigt spännande fotbollsmatch. Bra fotboll bjuds också i Cupfinal 64 (Commodore/Commodore 64). Pole Position (Atari/Atari 400-800) är bilkörning i toppklass och när du känner för något betydligt lugnare, prova pilkastning i Darts eller biljard i Snooker & Billiards (Båda Thorn EMI/Atari 400-800).

INTELLIVISION är mästaren för TV-spelande sportfreaks. Här finns elva spel av högsta klass. Det tar ganska lång tid att lära sig ett spel, men när tekniken väl infinner sig är det bara en svag vind i håret som skiljer spelet från verkligheten. Oftast används samtliga knappar på handkontrollen. I Golf riktar man slaget med discen, väljer bland nio olika klubbor med nummerknappsatsen, bestämmer slagets längd med tre olika actionknappar och med den fjärde låter man bollen skruvas i luften i en bana åt höger eller vänster från det raka utslaget. Därtill kommer olika underlag som påverkar slaget och höga träd att fastna i. En niohålsbana för upp till fyra spelare. Det kan inte bli bättre, men lika bra på sitt sätt är nog störtlopp och slalom för upp till sex åkare med olika färg och separat tidtagning i Skiing. Eller kanske Tennis med publik som vrider huvudena när bollen spelas. Dessutom finns ett ovanligt Formel 1-spel - Auto Racing, där bilderna betraktas ur fågelperspektiv och där discen fungerar som en riktig bilratt.

ATARI tillverkade sportspel för 2600 på ett tidigt stadium. Att spela basketboll med enkel grafik och en spelare i varje lag håller inte i längden. Undvik också bowling och golf. Betydligt fräschare känns Soccer, ett fotbollsspel av den nya generationen. Bäst av Ataris egna spel är Pole Position för fartblinda och Tennis för folk med fötterna på jorden. En kul finess i Tennis är att man kan skriva in spelarnas namn på poängtavlan i bakgrunden innan spelet börjar. Dessutom är det inte, som hos Intellivision, nödvändigt att vara två spelare. Låt datorn bli din motståndare med två olika svårighetsgrader.

Fler spel för Atari 2600 finns tillgängliga tack vare Activision. Utmärkt bilåkning i Enduro, skaplig utförsåkning med Skiing och ett ovanligt fågelperspektiv i Boxing får duga i väntan på det senaste från USA. På topplistorna där finns Decathlon (tiokamp), ett utmärkt spel som kommer till Sverige snart. Activision har lyckats pressa in 8K i den här kassetten och det behövs för att få rum med tio olika idrottsgrenar i samma spel. Vi återkommer med test i kommande nummer.

COLECOVISION lägger inte ner någon större energi på sportspelssidan. I tidiga broschyrer kan man läsa om Skiing, men störtloppsåkaren måste ha dammat rakt in i ett träd redan efter första porten. Ingen jag känner har någonsin träffat honom. Jag tänker heller inte gå med på att Smurfen är ute och joggar och därmed skulle platsa här. Det enda spel som kvalificerar sig är Turbo. En tävlingsbil med riktig ratt och gaspedal (Expansionsmodul Nr 2) bjuder på bilåkning av bästa sort.

VECTREX förknippar man mest med actionfyllda rymdspel eller pedagogiska ljuspennor. Den som gräver djupt kan hitta ett skapligt fotbollsspel i Soccer-Football. Den som gräver djupare hittar Blitz! Äkta amerikansk Rugby som du kanske har sett på TV någon gång. Precis som då är avståndet mellan avspark och en ny hög spelare tre sekunder. Detta är lagspelet med minst action, men samtidigt en spännande bekantskap på våra breddgrader. Dessutom finns två mycket tredimensionella racerlopp. Det äldre Hyperchase får stå tillbaka för Pole Position som bjuder alla Vectrexinnehavare på förträfflig bilåkning.

PHILIPS sportspel ligger lågt på denna topplista. Det krävs stor fantasi för att få dessa fyrkantiga klossar att likna idrottsmän. Du som ser illa och gärna spelar Golf med krockettklubba och pingisboll kan säkert hitta något här. Efter hundratalet sportspel på marknaden, kan jag möjligen tänka mig en stunds Skidåkning innan dom här grejorna hamnar i barnkammaren.

Vad sägs om ett sista slalomåk i skidbacken. Sportlovet närmar sig och du behöver säkert ett par riktiga träningspass. Då kan Joyboard och skidspelet Mogul Maniac (Amiga/Atari 2600) vara något för dig. Joyboard är en fotkontroll som placeras på golvet framför TV:n. I rutan syns skidspetsarna och banan med portar. Som du förstår av inledningen av denna artikel är detta för mycket för mig. Jag lät en något mer rutinerad skidåkare prova. Bästa verklighetskänsla uppnås om man vänder Joyboarden med texten mot TV-rutan och samtidigt byter höger-vänster med knappen Color/B&W (ska stå i läge B&W). Ett par riktiga stavar i parkettgolvet rekommenderas också. Det här är ett bra och annorlunda spel men grafiken håller inte. Röda och gröna portar med blå träd mot en skrikig rosa himmel kommer aldrig att få mig på ett par skidor igen.

Bild på Joyboard med texten: Test av joyboard. Inte ser det ut som Stenmark precis...

Innan jag lägger sportspelen åt sidan för den här gången kan jag avslutningsvis bara konstatera, att även om du inte är ett dugg idrottsintresserad kan sportspel ändå vara mycket underhållande. Risken är dock stor att du blir intresserad av riktiga spel i friska luften. Vi som nöjer oss med träningsvärk i ett par fingrar, har många spännande timmar framför oss. Vad är Sportspegeln på TV om du inte får vara med och påverka slutresultatet.